Info till boende – 21 dec 2015

Brandskydd

Nu när det är mörkt ute och vi går mot jul vill vi i styrelsen passa på att påminna om brandsäkerheten. Nedan följer några viktiga punkter, saxat från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Informationen i sin helhet finns länkad här.

En brand kan växa oerhört fort. Eftersom bränder är ljudlösa i början kan det vara svårt att upptäcka dem i tid. Därför ska det finnas minst en uppsatt och fungerande brandvarnare i varje lägenhet. Är lägenheten större än 60 kvm bör du ha fler brandvarnare. Prova brandvarnaren en gång i månaden och när du har varit bortrest. Batterier bör bytas varje år och brandvarnaren bör bytas var tionde år. Saknar du brandvarnare eller börjar din brandvarnare bli gammal? Kontakta omgående styrelsen så gör vi en beställning.

Annat som är viktigt att tänka på:

  • Glömda stearinljus orsakar många bränder. Släck alltid ljusen när du lämnar rummet. Använd brandsäkra och stabila ljusstakar och ställ ljusen på säkert avstånd från gardiner och annat brännbart. Lämna inte barn eller husdjur som går lösa ensamma med levande ljus.
  • Dra ur kontakten till kaffebryggare, hårtorkar och liknande när de inte används.
  • Låt inte disk- och tvättmaskiner eller torktumlare vara igång när du sover eller går hemifrån.
  • Håll rent från brännbart material på och runt spisen. Rengör spisfläkten då och då. En brand i en bortglömd kastrull kan lätt ta sig upp i en igenfettad spisfläkt.
  • Se till att barn aldrig kan få tag på tändstickor, cigarettändare och dylikt.
  • Se till att glödlampor och spotlights inte kommer åt något brännbart. Byt blinkande lysrör omedelbart och byt även glimtändaren samtidigt.
  • Var rädd om elsladdar så att de inte kläms och skadas. Byt dem om de är trasiga.
  • Minska risken för anlagda bränder genom att hålla portar och dörrar till källare stängda och låsta. Förvara inte heller brännbart material intill fasad eller i trapphuset.
  • Förvara aska från kakelugn i metallkärl med lock i minst fem dygn efter att den brunnit ut. Sedan kan du slänga den bland övriga sopor.

Det finns brandsläckare och rökdetektorer i trapphusen. Börjar det brinna och hjälp behövs: larma 112. Ytterligare information finns på föreningens hemsida samt anslag i portarna.

Årsavgiften för 2016

Styrelsen gjort en budget för nästa år och fattat beslut om oförändrad årsavgift för 2016. Styrelsen kommer föreslå föreningsstämman att besluta om att ta ut en separat avgift för bredbandet.

God jul och gott nytt år!

/Styrelsen (styrelsen@muttern9.se)