Info till boende – december 2023

December 2023

Höjd avgift

Med anledning av höjda kostnader så har styrelsen tagit beslutet att höja avgifter med 15 % fr.o.m. 2023-01-01. Balkong- och eldstadsavgifter höjs med 25 kr/månad.

Sotning av skorstenar

20 december är det inplanerat sotning av de kanaler med avvikelser. Vi informerar även de berörda personerna med tjära i kanalerna. Sotaren kommer avisera ut mer information när det närmar sig.

Sotning är en viktig del i arbetet med att förebygga bränder i bostäder. En stor del av alla bränder i bostäder är relaterade till eldstäder och skorstenar. Vid sotning tas brandfarliga beläggningar bort för att minska risken för brand.

OVK

Utfördes 30-31 oktober. Några lägenheter har underkända värden och vi kommer återkomma direkt till de berörda om vilka åtgärder de behöver göra. För de lägenheter där besiktningspersonen inte fått åtkomst kommer det komma ett nytt tillfälle. Om man inte säkerställer att besiktningspersonen får åtkomst vid det nya tillfället kommer lägenhetsinnehavaren själv stå för kostnaden för ombesiktning.

Stäng dörrar till trapphusen

Innerdörrarna och dörrarna mot balkongerna på Heleneborgsgatan 3 ska vara stängda.

Leksaker och pulkor

I föregående nyhetsbrev så skrev vi att barnvagnsförrådet ska först och främst vara till för barnvagnar. Vi vill förtydliga att barnvagnsförrådet ska vara till för leksaker och vagnar som barn i huset behöver och brukar. Om man vuxit ur sina saker så kan de istället förvaras i eget förråd.
Leksaker och pulkor står nu på tvättstugetaket, dessa har vi förstått inte har någon ägare i huset. Vi uppmanar alla att ta titta på taket. Om man har grejer där vill vi att de tas om hand, antingen i eget förråd eller i barnvagnsförrådet (om dom fortfarande används såklart). Styrelsen kommer på sikt rensa och slänga sånt som står och ”skräpar på gården”.

Cykelrensning

Cyklar som står mot planket och är markerade med tejp är cyklar som inte ser ut att ha använts på ett bra tag och vi undrar därför om de har någon ägare i föreningen.

Obs! Ta bort tejp om ni är ägare till cykeln. Om ni nu redan vet om att ni har en cykel som kan behöva säljas, skrotas osv. så gör er av med dem.

Element och tips på energisparning

Nu när det har blivit kallare utomhus så tänk på att vrida upp elementen – om det tjuter i elementen kan det tyda på att systemet i byggnaden behöver justeras. Hör gärna av er om ni upplever att det är något problem.

Bra för miljön, plånboken och vår ekonomi. Nedan kommer några tips och för er som vill läsa på mer rekommenderar vi ”Hallå konsument!” (hallakonsument.se).

 • Släck lampan när ljuset inte behövs.
 • Byt till effektiv och bra belysning, som LED-lampor.
 • Dra ur batteriladdare, till exempel till mobilen, när de inte används.
 • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader i kylen och -18 grader i frysen. Då får du bra matförvaring och lägre energianvändning. 
 • Så länge du inte har induktionshäll så är det mer effektivt att koka upp vatten i en vattenkokare.
 • Använd mikro när du ska värma en till tre portioner mat.
 • Tvätta i 40 grader istället för 60 grader om det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen. 
 • Diska i diskmaskin, det sparar energi jämfört med att diska för hand. 
 • Undvik att skölja disken i varmt vatten innan du sätter in den i maskinen. 
 • Byt till snålspolande duschmunstycke. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen.
 • Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nytt.

Brandsäkerhet

Brandvarnare ska alltid finnas på samtliga våningsplan samt i källaren. Om en brandvarnare i de gemensamma utrymmena saknas, verkar trasig eller varnar för svagt batteri ska du kontakta styrelsen. Det är därmed inte tillåtet att plocka ur batteriet och lägga brandvarnaren på golvet.

Information och länk till brandsäkerhet enligt MSB, finns på hemsidan (www.muttern9.se)

MSB_brandsskydd.pdf (muttern9.se)

Snart är det jul! 

Julgranen är på plats och det är snö på gården. Vi hoppas såklart på snö för att ljusa upp under de mörka månaderna, och att vi alla hjälps åt att skotta på innergården vid behov under vintersäsongen.

Vi vill som vanligt ge några enkla råd i samband med julfirandet. Tänk på att vara extra försiktiga när ni tänder levande ljus i lägenheten – se till att de släcks ordentligt innan alla går och lägger sig eller när ni lämnar lägenheten. Placera levande ljus med gott avstånd till julgranen och ha koll på lekande barn, viftande hundsvansar etc. i närheten av ljus. Vi rekommenderar alla att ha en brandfilt tillgänglig i lägenheten. Brandsläckare finns i trapphuset på varje våningsplan. 

Vanligtvis ökar risken för inbrott under julhelgerna när många åker iväg till vänner, familj och bekanta. Ni som är kvar i huset – håll gärna lite extra koll på de gemensamma utrymmena och se till att portdörrarna stängs ordentligt. Vi rekommenderar att ni alltid låser lägenhetsdörrarna inifrån när ni är hemma så ni inte får ovälkomna julgäster. 

God jul och gott nytt år!

Vi ses 2024! 

Hälsningar,

Styrelsen, BRF Muttern

Please email styrelsen@muttern9.se if you would like a summary of this newsletter in English.