Info till boende – 18 sep 2015

Bredband
Föreningen har handlat upp bredband via fiber till samtliga lägenheter och lokaler. Installationen har redan påbörjats och driftstart är planerad till årsskiftet. Det innebär att om du har ett avtal om bredband (med till exempel ComHem, Telia, Tele2, Bredbandsbolaget eller någon annan leverantör) kan du säga upp det och istället använda det nya bredbandsuttaget från och med januari 2016. Det vanligaste är att man har tre månaders uppsägningstid.

I avtalet som föreningen tecknat med Ownit ingår även IP-telefoni, vilket du kan läsa mer om på Ownits hemsida (www.ownit.se/privat-telefoni). Om du vill ha högre hastighet i ditt bredband än grundutbudet (100 Mbits/s både in och ut) kan du själv avtala om detta direkt med Ownit. Grundutbudet kommer vara inkluderat i månadsavgiften/hyran.

TV
ComHem kommer fortsätta att leverera tv via antennuttaget (kabel-tv) ytterligare en tid, åtminstone fram till hösten 2016. Om du har något abonnemang avseende tv hos ComHem kan du fortsätta med det fram till dess.

Några ord om skillnaden mellan kabel-tv och ip-tv: Kabel-tv är det som finns i huset idag och det levereras via koaxialkabelnätet, som slutar med ett tv-uttag i din lägenhet. För närvarande har ComHem ”ensamrätt” på att leverera (och ta betalt för) tv via husets koaxialkabelnät. Även om du inte har något abonnemang hos ComHem kan du utan kostnad ta del av de kanaler som omfattas av vidaresändningsplikten (bl a SVT:s utbud) via tv-uttaget. Föreningen har ännu inte tagit beslut om fastighetens tv-uttag (koaxialkabelnätet) även efter hösten 2016 ska användas för att leverera tv.

Bredbands-tv, eller ip-tv som det ofta kallas, levereras via bredbandet. Om man vill ha ip-tv så får man teckna ett eget avtal med någon av Ownits samarbetspartners, Canal Digital eller Viasat (www.ownit.se/privat-bredbands-tv). För att kunna använda ip-tv behöver man ha en digitalbox som kopplas till den router som Ownit kan tillhandahålla (Ownit kallar denna router för tjänstefördelare). Detta innebär också att du måste dra fram kablar för detta till din tv. Till skillnad från kabel-tv finns ingen möjlighet att ta del av ”must carry”-utbudet utan avgift om man har ip-tv. Avgifterna för individuell anslutning till ip-tv är från 169 kronor per månad och uppåt.

Om du använder dator/mobil/surfplatta för att titta på tv (strömma) kan det göras via bredbandet utan extra kostnad.

Erbjudandet från TMK
Du behöver ta ställning till erbjudandet från TMK (som delades ut i din brevlåda nyligen) om att dra bredbandet vidare in i din lägenhet. Ett skäl att göra detta kan vara att man vill ha ett uttag nära sin dator om man inte vill vara hänvisad till långa lösa sladdar eller en trådlös router. Ett annat skäl kan vara att om du redan nu vet att oavsett om föreningen kommer att välja att ha kvar tv via antennuttagen (kabel-tv) ändå vill ha ip-tv så kan det vara en god idé att dra fram de uttag som behövs för detta dit där du har din tv.

Grundinstallationen som ingår för alla boende är ett nätverksuttag vid ytterdörren. Är du nöjd med det behöver du naturligtvis inte återkomma till TMK. Boende som vill ta del av TMKs erbjudande beskostar detta själv.

Sammanfattningsvis:

• Du kan säga upp eventuella avtal om bredband inför att vårt eget bredband via fiber tas i bruk vid årsskiftet.
• Om du tänker använda IP-telefoni och har fast telefon idag kan du säga upp den fasta telefonen, även det per årsskiftet.
• Teven kommer att fungera som vanligt åtminstone fram till den hösten 2016. Om du har tv-abonnemang via ComHem kan du fortsätta med det tills vidare beslut fattas i frågan om hur tv ska distribueras i huset.

Med vänliga hälsningar
/Styrelsen (styrelsen@muttern9.se)